Nyheter

Daniels eldprov banar väg för lokala kretskort

Publicerad 2022-11-04
av Jon Sandström
Kategori:
Utbildning

2 dagars intensivutbildning från 14.00 till midnatt, 3 kameraövervakade prov, 105 frågor och krav på minst 80 procent korrekta svar. Detta eldprov gjorde Daniel Mårtensson till IPC-certifierad expert på elektroniklödning.
– Jag har planer på att börja lära ut kretskortstillverkning på ITH, säger han.


ITH lär ut militärlödning av högsta klass, i enlighet med försvarets egen standard FSD.
– Den används för sjukvårdsutrustning, militär utrustning och annan utrustning där ingenting får fallera, säger vår utbildare Daniel Mårtensson.
När Jan-Erik Aspfors gick i pension blev det Daniels tur att axla manteln – och vägen dit gick via en stenhård distanskurs. Två dygn i rad undervisades han på länk från Iowa i USA. Proven skedde under kameraövervakning med en genomsnittlig betänketid på drygt 2 minuter per fråga. Minst 80 procent måste bli rätt – och det gällde att lyckas på första försöket.
– Om du misslyckas på testet måste du vänta 2 veckor, berättar Daniel.  Misslyckas du igen måste du vänta en månad. Och misslyckas du en gång till, då får du vänta ett år på nästa chans.

Trots pressen lyckades Daniel. Hans nya officiella titel är ”Certified Standards Expert” enligt standarden IPC J-STD-001H. Superproffs på elektroniklödning, helt enkelt.
Ett ämnesområde som han länge haft ett stort intresse för.
– Det började med att jag höll på med reglerteknik, berättar han. Hur man kan reglera temperaturen i en vattenbehållare, till exempel. Och det enda sättet att tillämpa den avancerade reglertekniken, det är genom elektronik.

Daniels expertis kan användas för att tillverka kretskort, och där har han en plan. Efterfrågan är stor och företag har svårt att hitta arbetskraft med den kunskapen.
– Idag behöver du först läsa 70 högskolepoäng för att få gå en kurs i kretskortstillverkning. Det finns ingen anledning att krångla till det så. Vi skulle kunna lära ut det här på skolan. Det är ännu ett område där ITH kan vara attraktivt och locka studenter, säger Daniel.