Nyheter

Planen: Ny elektronikutbildning 2024

Publicerad 2023-06-27
av Jon Sandström
Kategori:
Utbildning

Hösten 2024 vill vi ta emot de första studenterna till vår nya el- och elektronikmontörsutbildning.
Ansökan är inlämnad och beskedet väntas i januari.
– Det används alltmer avancerad elektronik inom industrin, säger Jon Sandström. Den här utbildningen är precis vad branschen efterfrågar.


ITH erbjuder redan en elektroniklödningscertifieringsutbildning som uppfyller kraven för försvarets egen standard FSD. Den standarden används för militärutrustning och sjukhusutrustning, där det är av högsta vikt att ingenting fallerar.
– Vår planerade el- och elektronikmontörsutbildning blir ett naturligt nästa steg, säger utbildningsledaren Jenny Svensson.

Det handlar om en intensiv halvårsutbildning som hålls två gånger per år med 20 studenter per gång. Därmed kan 40 nya elektronikmontörer förstärka arbetsmarknaden varje år.

De första tre månaderna består av teoretiska studier på distans. Därefter erbjuds studenterna att omsätta sina nya kunskaper i praktiken under tre månaders LIA, Lärande I Arbete, hos företag som Sanmina och Elektromatik.
– Vi vänder oss också till dem som jobbat som montörer ett tag och har förkunskap. Istället för tre månaders LIA kan de fördjupa sina kunskaper inom bland annat felsökning, säger Jenny.

Om ITH:s ansökan beviljas kan den första studentkullen kan ta examen strax efter årsskiftet 2025.