Hydraulsystemtekniker (315 YH-poäng)

HYDRAULIKEN SKAPAR EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER FÖR JOBB!

 

Hydraulik är kraften som får våra grävskopor att lyfta, lyftkranar att bygga skyskrapor, redskapen att skörda våran mat och maskinerna i industrin att kunna göra sitt jobb. Utan hydraulik skulle vårt samhälle stanna av – det är som hjärtat i allt från vatten- och vindkraft till gruvdrift, skogsbruk, industri, sjöfart och jordbruk.

 

Vad är hydraulik? Det handlar om tekniken som kan hantera de stora krafterna. Hydraulik är en kraftfull och lättreglerad teknik för att skapa rörelser med hjälp av vätskor, när du trycker på en knapp, pumpas vätska in i cylindrar som får maskiner att lyfta, trycka eller vrida.

 

Som hydraulsystemtekniker har du näst intill obegränsade utsikter att jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin. 9 av 10 av våra elever får jobb direkt! 


Arbetet är både praktiskt och teoretiskt, beroende på inriktning kommer arbetsuppgifter finnas på kontoret, i verkstaden, skogen eller hos kunder i Sverige eller andra länder. Du kan till exempel jobba med att montera och producera eller utveckla produkter, programmera system, felsöka och reparera en trasig grävmaskin, analysera driftsäkerhet och energiåtgång eller underhålla skördare.

 

Utbildningen är en Yrkes Högskoleutbildning på 3 terminer och bedrivs i teknikstaden Örnsköldsvik.

Sista terminen går att förlägga på annan ort då den är förlagd ute på företag som LIA (lärarnde i arbete) 

En röd tråd i utbildningen är blandningen av teori och praktiska moment i våra välutrustade labbsalar. Vi samarbetet med näringslivet i branchen och flera världsledande hydraulikföretag. Under LIA-perioderna kommer du att praktisera på ett företag och vi bjuder regelbundet in föreläsare från näringslivet.


Du kan välja att vara hjärnan bakom designen av hydraulsystem, den som skapar konstruktionen som får saker att röra sig eller så gillar du att felsöka och vara den som vet allt om underhållet av komponenterna i motorn, pumpar, cylindrar eller bli den som monterar och skruvar i systemen. Du väljer den inriktning som intresserar dig!

 

Mekaniker
Underhållsspecialist
Konstruktör

 

Det finns stora karriärsmöjligheter!
Denna utbildning är den enda i  Sverige som på djup nivå ger utbildning i hela systemet och leder till certifiering enligt Cetop. 

 

Kommande kursstart:

2 september 2024  - Sista ansökningsdag 2 juni!

 

Ansök här!

 

Utbildningen är en kostnadsfri yrkeshögskoleutbildning och CSN-berättigad

Örnsköldsvikskommun har bostadsgaranti!

 

 

Läs mer om utbildningen och få inspiration

Vad är hydraulik?

Broschyr

Film om utbildningen

Inspireras att bo i Örnsköldsvik

För fullständig kursöversikt och beskrivning, klicka här

 

Jennifer Käck, har som mål att ta över sin pappas hydraulikföretag i framtiden

Det var min pappas sambo som tipsade mig om utbildningen. Det var ju lite läskigt att flytta 50 mil norrut och träffa nya människor, men utbildningen, lärarna och lokalerna är jättebra.

Man får en bred och grundläggande kunskap på denna utbildning och kan vidareutbilda sig ovanpå det. Jag praktiserade först på RPF Hydraulic i Upplands Väsby och sedan på HydraSpecma i Övik. Det har gett väldigt mycket med den praktiska kunskapen. I skolan använder vi oss mycket av simulationer ihop med teorin.

Jag har skrivit på ett kontrakt med HydraSpecma, så jag blir kvar här i Övik ett tag. Väldigt många fick jobb redan innan de tog examen.

 

 

 

Christopher Lundberg, servicetekniker på Hydac


Christopher Lundberg har fått anställning på Hydac AB som servicetekniker med fokus på extern/intern service i Sverige. Christopher har sedan tidigare jobbat med montage, provning och ombyggnationer av olika hydrauliska systemlösningar. Han utgår från Hydacs huvudkontor i Spånga (Stockholm). Christoffer ahar mycket hjälp av sin hydraulikutbildning i jobbet.

 

 

Hans Nordin, platschef på HydSypply

Genom utbildningarna på ITH får vi möjlighet att känna på de studenter som kommer hit på sina LIA-perioder och det resulterar ofta i anställningar. Det är en vinn-vinn-situation för alla inblandade.

Hydraulikbranschen i Sverige är lite av en ankdamm där samma människor bara byter keps. Därför är det jätteviktigt få in nytt blod i branschen och framför allt att föryngra.

En annan fördel för oss är att ITH är en lokal aktör. De jobbar ju inte bara med utbildning utan kan också tillhandahålla andra tjänster och produkter som vi har nytta av.”.

Se fler bilder

Ansökningsinformation

Behörighet

Betyg eller kunskap genom arbetslivet från områden inom Teknik, El och Energi, Industri, Fordon, VVS eller Fysik 1a samt Naturvetenskap ger behörighet.

 

Validering

Om du inte har de formella behörigheterna så kan vi validera din reella kompetens. 
Reell kompetens är den samlade, faktiska, kompetens som en individ har oberoende av hur, när eller var den har utvecklats.

 

Vi har 20% vi kan göra en individuell bedömning på! Vi ser att alla med intresse för Teknik kan söka på andra grunder än de ovan, kontakta oss.

 

Alla med Nordiskt medborgarskap har rätt att söka

 

Läs mer om behörighet till Yrkeshögskolan här

 

Urval
20 personer antas till utbildningen. Urvalet sker utifrån gymnasiebetyg och yrkeserfarenhet. Vid behov intervjuas de sökande. 

 

Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och ger rätt till studiemedel via CSN.

 

Certifiering

Utbildningen ger teori till certifiering av Montör, Underhållstekniker(Cetop nivå3) eller Konstruktör. Efter två års yrkeserfarenhet kan du ansöka om ett certifikat. Läs mer om certifiering här

 

Boende

Örnsköldsvik har bostadsgaranti för elever som studerar i Örnsköldsvik, mer info här

 

Hur är det att bo i Örnsköldsvik? Inspiration Örnsköldsvik

 

Kontakt

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om våra utbildningar.
 

Jenny Svensson, utbildningsledare

E-post: ith [at] ith.se
Växel: 0660-798 50

 

OBS instruktion ansökan nedan är inaktuell, tryck på Anmälningsformuläret