Hydraulsystemtekniker (315 YH-poäng)

NU FINNS MÖJLIGHETEN ATT LÄSA DEN INRIKTININGEN SOM INTRESSERAR DIG!

 

Är du intresserad av skapa, CAD, beräkna och utveckla samt har ett intresse av hydraulik ska du läsa till Konstruktör. Har du däremot intresset att underhålla, felsöka och tyda hydraulscheman ska du söka till Underhållsspecialist eller om du hellre mekar, lagar och monterar hydraulik så är inriktningen Mekaniker nått för dig.

Läs till Hydraulsystemtekniker och ta steget in i ett spännande framtidsyrke med oändliga möjligheter. Behovet av hydraulsystemtekniker är stort och 9 av 10 av våra elever får jobb direkt! Utbildningen är kostnadsfri och matchar näringslivets behov. Dessutom har du rätt till studiemedel och är garanterad bostad i Örnsköldsvik. 

 

Hydraulik är en kraftfull och lättreglerad teknik för att skapa rörelser med hjälp av vätskor. Inom industrin används hydrauliksystem i en allt högre grad. Jobba med fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin.

 

Utbildningen finns i hjärtat av hydraulikindustrin i Örnsköldsvik. Här har vi Skandinaviens mest välutrustade tekniklabb inom hydraulik. En röd tråd i utbildningen är blandningen av teori och praktiska moment samt samarbetet med näringslivet i branchen och flera världsledande hydraulikföretag. LIA-perioderna kommer du att praktisera på ett företag och vi bjuder regelbundet in föreläsare från näringslivet.

Utbildningen är en Yrkes Högskoleutbildning på 3 terminer med blandning av traditionella teorilektioner och praktiska moment i våra välutrustade labbsalar. Nytt från i år är att du väljer den inriktning som intresserar dig!

Mekaniker
Underhållsspecialist
Konstruktör

 

Som hydraulsystemtekniker har du näst intill obegränsade utsikter att jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin. Beroende på inriktning kommer arbetsuppgifter finnas på kontoret, i verkstaden, skogen eller hos kunder i Sverige eller andra länder. Du kan till exempel jobba med att montera och producera eller utveckla produkter, programmera system, felsöka och reparera en trasig grävmaskin, analysera driftsäkerhet och energiåtgång eller underhålla skördare.

 

Kommande kursstart:

 

2 september 2023  - Öppnas inom kort för ansökan!

 

Ansök här!

 

Utbildningen är en kostnadsfri yrkeshögskoleutbildning och CSN-berättigad. Örnsköldsvikskommun har bostadsgaranti

 

 

Läs mer om utbildningen och få inspiration

Vad är hydraulik?

Broschyr

Film om utbildningen

Inspireras att bo i Örnsköldsvik

Kursinnehåll de olika inriktningarna


Hydraulsystemtekniker Mekaniker:

- Hydraulik, 40 p
- Montagteknik 15 p
- Matematik 10 p

- Elteknik för hydraulik 15 p

- Maskinsäkerhet i hydraulik 5 p

- Renhetsteknik i hydraulik 5 p

- Hydraulik underhåll 20 p

- Modern underhållsteknik 5 p

- Systemförståelse & Felsökning 10 p

- Hydraulvätska & smörjmedel 5 p
- LIA mekaniker 140 p (28 veckor)
- Examensarbete 45 p

 

Hydraulsystemtekniker Underhållsspecialist:

Samma teorikurser som mekanikerna plus dessa:

- Mekanik i hydraulik 25 p

- Mobil, Industri och Offshorehydraulik 10 p

- Styr- & reglerteknik för hydraulik 15 p

- LIA underhållsspecialist 85 p (17 veckor)

 

 

 

 

 

Jennifer Käck, har som mål att ta över sin pappas hydraulikföretag i framtiden

Det var min pappas sambo som tipsade mig om utbildningen. Det var ju lite läskigt att flytta 50 mil norrut och träffa nya människor, men utbildningen, lärarna och lokalerna är jättebra.

Man får en bred och grundläggande kunskap på denna utbildning och kan vidareutbilda sig ovanpå det. Jag praktiserade först på RPF Hydraulic i Upplands Väsby och sedan på HydraSpecma i Övik. Det har gett väldigt mycket med den praktiska kunskapen. I skolan använder vi oss mycket av simulationer ihop med teorin.

Jag har skrivit på ett kontrakt med HydraSpecma, så jag blir kvar här i Övik ett tag. Väldigt många fick jobb redan innan de tog examen.

 

 

 

Christopher Lundberg, servicetekniker på Hydac


Christopher Lundberg har fått anställning på Hydac AB som servicetekniker med fokus på extern/intern service i Sverige. Christopher har sedan tidigare jobbat med montage, provning och ombyggnationer av olika hydrauliska systemlösningar. Han utgår från Hydacs huvudkontor i Spånga (Stockholm). Christoffer ahar mycket hjälp av sin hydraulikutbildning i jobbet.

 

 

Hydraulsystemtekniker Konstruktör:

Samma teorikurser som underhållsspecialisterna plus dessa:

- Konstruktionsdimensionering 20 p

- Konstruktionsspecialist i hydraulik 25 p

- CAD 10 p
- LIA konstruktör 30 p (6 veckor)

 

 

5 poäng = 1 veckas studier, hela utbildningen är 3 terminer

 

 

För fullständig kursöversikt och beskrivning, klicka här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Nordin, platschef på HydSypply

Genom utbildningarna på ITH får vi möjlighet att känna på de studenter som kommer hit på sina LIA-perioder och det resulterar ofta i anställningar. Det är en vinn-vinn-situation för alla inblandade.

Hydraulikbranschen i Sverige är lite av en ankdamm där samma människor bara byter keps. Därför är det jätteviktigt få in nytt blod i branschen och framför allt att föryngra.

En annan fördel för oss är att ITH är en lokal aktör. De jobbar ju inte bara med utbildning utan kan också tillhandahålla andra tjänster och produkter som vi har nytta av.”.

Se fler bilder

Ansökningsinformation

Behörighet
Kraven för särskild behörighet är godkända betyg från Naturvetenskapliga programmet, El- och energiprogrammet, Industriprogrammet, Fordonsprogrammet, VVS-fastighetsprogrammet eller Teknikprogrammet.

 

Elever från övriga program kan komplettera sin utbildning med Fysik 1a eller ha minst 1 års yrkeserfarenhet inom teknik, el, fordon eller industri. 

 

Vi välkomnar alla att ansöka oavsett bakgrund, vi gör alltid en individuell bedömning. 20% av de antagna behöver inte uppfylla kraven nedan.

 

Läs mer om behörighet till Yrkeshögskolan här

 

Urval
20 personer antas till utbildningen. Urvalet sker utifrån gymnasiebetyg och yrkeserfarenhet. Vid behov intervjuas de sökande. 

 

Certifiering Cetop 3

Utbildningen ger teori till certifiering av Montör, Underhållstekniker och Operatör. Efter två års yrkeserfarenhet kan du ansöka om certifikat för certifierad Underhållstekniker.  Läs mer om certifiering här

 

Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och du har rätt till studiemedel via CSN.

 

Boende

Örnsköldsvik har bostadsgaranti för elever som studerar i Örnsköldsvik, mer info här

Hur är det att bo i Örnsköldsvik? Inspiration Örnsköldsvik

 

Kontakt

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om våra utbildningar.
 

Jenny Svensson

E-post: ith [at] ith.se
Telefon: 0660-798 50, 073-802 40 29

 

OBS instruktionen nedan är inaktuell, följ instruktioner i länken för ansökan