Hydraulsystemtekniker (315 YH-poäng)

NU FINNS MÖJLIGHETEN ATT LÄSA INRIKTININGEN KONSTRUKTÖR!

 

Är du intresserad av skapa, CAD, beräkna och utveckla samt har ett intresse av hydraulik? då erbjuder vi dig nu möjligheten att få utbilda dig till konstruktör.

Läs till Hydraulsystemtekniker och ta steget in i ett spännande framtidsyrke med oändliga möjligheter. Behovet av hydraulsystemtekniker är stort och 9 av 10 av våra elever får jobb direkt! Utbildningen är kostnadsfri och matchar näringslivets behov. Dessutom har du rätt till studiemedel och är garanterad bostad i Örnsköldsvik. 

 

Hydraulik är en kraftfull och lättreglerad teknik för att skapa rörelser med hjälp av vätskor. Inom industrin används hydrauliksystem i en allt högre grad. Jobba med fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin.

 

Utbildningen finns i hjärtat av hydraulikindustrin, Örnsköldsvik. Här har vi Skandinaviens mest välutrustade tekniklabb inom hydraulik. En röd tråd i utbildningen är samarbetet med näringslivet i branchen och flera världsledande hydraulikföretag. Under två LIA-perioder kommer du att praktisera på ett företag och vi bjuder regelbundet in föreläsare från näringslivet.

Utbildningen är en Yrkes Högskoleutbildning på 3 terminer med blandning av traditionella teorilektioner och praktiska moment i våra välutrustade labbsalar. I utbildningen ingår 22 veckor LIA (lärande i arbete) som ger dig direkta kontakter och erfarenhet av branschen. Nu finns möjligheten att byta ut viss del av LIAn till att läsa inriktningen Konstruktör (distansstudier)

 

Som hydraulsystemtekniker har du näst intill obegränsade utsikter att jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin. Du kommer att ha arbetsuppgifter på kontoret, i verkstaden, skogen eller hos kunder i andra länder. Du kan till exempel jobba med att utveckla produkter, programmera system, felsöka och reparera en trasig grävmaskin, analysera driftsäkerhet och energiåtgång eller underhålla skördare.

 

Kommande kursstart:

 

September 2023

 

Ansök här!

 

Utbildningen är en kostnadsfri yrkeshögskoleutbildning och CSN-berättigad. Örnsköldsvikskommun har bostadsgaranti

 

 

Läs mer om utbildningen och få inspiration

Broschyr

Film om utbildningen

Inspireras att bo i Örnsköldsvik

 

Kursinnehåll

 

Hydraulik, 70 p
Montagteknik 15 p

Systemförståelse & Felsökning 10 p

Maskinsäkerhet i hydraulik 5 p

Mobil, Industri och Offshorehydraulik 10 p

Modern underhållsteknik 5 p

Elteknik för hydraulik 15 p

 

5 poäng = 1 veckas studier, hela utbildningen är 3 terminer.

 

Antonia Elftsrand, arbetar på Försvarets Materielverk och stormtrivs

 

- Jag var arbetssökande i ca 1 månad efter mitt sommarjobb på Hydroscand. Jag sökte allt som fanns från Haparanda till Ystad i princip. Åkte på en del intervjuer men valde till slut arbetet på Försvarets Materielverk i Skövde. Jag arbetar med mycket hydraulik i bl a stridsvagnar och trivs jättebra med mina arbetsuppgifter.

ITH är en fantastisk skola som erbjuder utbildningar där du blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden och som ger en bred kompetens. Jag rekommenderar ITH till alla som funderar på att läsa vidare eller funderar på ett karriärsbyte.

 

 

 

Christopher Lundberg, servicetekniker på Hydac


Christopher Lundberg har fått anställning på Hydac AB som servicetekniker med fokus på extern/intern service i Sverige. Christopher har sedan tidigare jobbat med montage, provning och ombyggnationer av olika hydrauliska systemlösningar. Han utgår från Hydacs huvudkontor i Spånga (Stockholm). Christoffer avslutade sin utbildning på ITH 2013.

 

Styr- & reglerteknik för hydraulik 15 p

Mekanik i hydraulik 20 p

Matematik i hydraulik 15 p

Examensarbete 30p

LIA (lärande i arbete) 105 p alt. Konstruktörskurserna 70p + LIA 35p

 

 

 

 

För fullständig kursöversikt och beskrivning, klicka här

 

Alexander Kovaliov, arbetar som resande i hela världen för Tess

 

2006 kom jag från Ryssland till Sverige. Jag lärde mig snabbt svenska och kunde söka Hydraulsystemtekniker utbildningen på ITH. Det var en trevlig tid i Örnsköldsvik och jag trivdes mycket bra. Jag fick direkt efter examen arbete på det företag där jag gjorde LIA. Efter några år med arbete på olika arbetsplatser hamnade jag i Norge och det norska företaget Tess. Tess säljer bl a slang och har en tjänst att inventera och märka slang ute hos kunder. Kunderna finns runt om i hela världen och jag får resa runt med kort varsel till båtar i Stilla Havet och oljeplattformar i Nordsjön. Det är ett fritt och roligt jobb. Framför allt får man se mycket. Jag har haft mycket nytta av min utbildning på ITH.

 

 

 

Esben Rostad, servicetekniker på Pon equipment AS

 

Jeg jobber som servicetekniker på Pon Equipment AS. Mitt jobb går ut på å holde i gang alle Caterpillar entreprenad-maskiner på et stort väg-prosjekt mellom øst og vest Norge. Det blir alt i fra vanligt underhåll til felsøkning og reparasjoner. Det kan vara lite tuffa tak ute i fälten, både hardt väder her oppe på fjellet og komplexa maskin system, men med en god bakgrunn fra ITH så løser de fleste problemer seg.

Se fler bilder

Ansökningsinformation

Enstaka kurser

Nu kan du läsa enstaka kurser. Läs mer här

 

Behörighet
Läs mer om behörighet till Yrkeshögskolan här

 

Behörighet

Vi välkomnar alla att ansöka oavsett bakgrund, vi gör alltid en individuell bedömning. 20% av de antagna behöver inte uppfylla kraven nedan.


Kraven för särskild behörighet är godkända betyg från Naturvetenskapliga programmet, El- och energiprogrammet, Industriprogrammet, Fordonsprogrammet, VVS-fastighetsprogrammet eller Teknikprogrammet. Elever från övriga program kan komplettera sin utbildning med Fysik 1a eller ha minst 1 års yrkeserfarenhet inom teknik, el, fordon eller industri. 

 

Urval
20 personer antas till utbildningen. Urvalet sker utifrån gymnasiebetyg och yrkeserfarenhet. Vid behov intervjuas de sökande. 

 

Certifiering Cetop 3

Utbildningen ger teori till certifiering av Montör, Underhållstekniker och Operatör. Efter två års yrkeserfarenhet kan du ansöka om certifikat för certifierad Underhållstekniker.  Läs mer om certifiering här

 

Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och du har rätt till studiemedel via CSN.

 

Boende

Örnsköldsvik har bostadsgaranti för elever som studerar i Örnsköldsvik, mer info här

Hur är det att bo i Örnsköldsvik? Inspiration Örnsköldsvik

 

 

Kontakt

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om våra utbildningar.
 

Jenny Svensson

E-post: ith [at] ith.se
Telefon: 0660-798 50, 073-802 40 29