Nyheter

Simon testade konstruktörsyrket

Publicerad 2022-06-23
av Jon Sandström
Kategori:
Utbildning

Att arbeta som konstruktör kräver i regel fem års ingenjörsutbildning – men vår elev Simon Örestig axlade rollen hos Bosch Rexroth i Mellansel redan under sin LIA-praktik.
– Jag är väldigt nöjd med att gå direkt från gymnasiet och få in en fot i branschen på konstruktionssidan på en gång, säger Simon.

 

Efter att ha läst tekniskt gymnasium sökte Simon till ITH:s hydraulsystemteknikerutbildning, där han har tillgång till Skandinaviens mest välutrustade tekniklabb inom hydraulik.
– Vår utbildning berör hela maskinen; el, styrsystem, hydraulik och underhåll. Simons båda utbildningar är en bra kombination om man ska konstruera hydraulaggregat som han nu har fått göra hos Bosch Rexroth, säger ITH:s vd Jon Sandström.
Simon beskriver tiden i Mellansel som lärorik och utmanande.
– Att sätta sig in i alla system var ju jobbigt de första veckorna, men när man väl var igång rullade det på bra och det var roligt att jobba, säger han.

Konceptet LIA, Lärande I Arbete, uppskattas även av arbetsgivare runtom i Sverige. En av dem är Hans Nordin, platschef på HydSupply.
– Genom utbildningsprogrammet får vi möjlighet att känna på de studenter som kommer hit på sina LIA-perioder, och det resulterar ofta i anställningar. Det är en vinn-vinn-situation för alla inblandade, säger han.